Wat is oefentherapie?

In het dagelijks leven heeft iedereen een bepaald houdings- en beweegpatroon. Dit zijn gewoonten die niet direct hoeven te lijden tot lichamelijke ongemakken. Maar het kan na verloop van tijd wel zorgen voor pijnklachten.

Na een lange dag achter het bureau zitten ervaart u misschien wel last rond de nek en schouders. Of u hebt thuis voor de zoveelste keer last van hoofdpijn na het volgen van een online cursus of vergadering. Heeft u het gevoel dat u aan het compenseren bent? Dat uw spieren verkrampen en steeds gevoeliger worden? Bent u bekend met stijfheidsklachten bij het uit bed stappen? Of ervaart u veel spanning en stress in uw lichaam? Dan is er sprake van een meer ‘negatieve’ balans tussen de dagelijkse belasting en de lichamelijke belastbaarheid.

Onder begeleiding van de oefentherapeut leert u deze balans weer te herstellen. De behandelmethode van Oefentherapie Cesar – Mensendieck brengt houding- en bewegingspatronen in beeld. Soms gebeurt dit letterlijk door een spiegel voor u te zetten om u bewust te maken van het houding- en beweeggedrag. De methode is hiermee zowel effectief om van de oorzaak als de klachten zelf af te komen.

De behandeling wordt specifiek afgestemd op uw persoonlijke situatie. De oefeningen en de houding- en bewegingsadviezen zorgen hiermee voor een betere lichamelijke conditie. De therapie wordt zodoende toepasbaar voor uw werkomgeving, thuissituatie of tijdens het sporten.

Met de behandelingsmethode van de oefentherapeut leert u weer de regie over uw eigen lichaam terug te krijgen en blijft u langer klachtenvrij.

Beweegprogramma’s

Een chronische aandoening kan van grote invloed zijn op de kwaliteit van uw leven. Dagelijkse handelingen kunnen hierdoor veel moeite en energie kosten waardoor de kans inactiviteit mogelijk toeneemt. Uit onderzoek is gebleken dat beweging een positieve invloed teweegbrengt op de kwaliteit van leven voor mensen met een chronische aandoening. Het doel van een beweegprogramma is om actievere leefstijl te verwezenlijken en de kwaliteit van uw leven te verhogen. Het leert u de negatieve spiraal te doorbreken en meer energie over te houden. Zodat dagelijkse handelingen u minder moeite kosten.

Voor de vergoeding van een beweegprogramma is het raadzaam eerst  uw zorgverzekeraar te vragen of deze deels wordt vergoed. Dit is per zorgverzekeraar verschillend.

Aanbod van beweegprogramma’s

  • COPD
  • Diabetes Mellitus
  • Artrose
  • Osteoporose
  • Obesitas